zef_logo.png
Ë
Sami Kivensalo Sami Kivensalo • elokuuta 24, 2015

Näin pääset töihin Suomen parhaimpiin työpaikkoihin - 5 vinkkiä työnhakijalle!


 16_blog

Kuvittele, että olet hiljattain muuttanut uuteen kaupunkiin. Joka päivä kuluneen kahden viikon aikana olet kävellyt saman jalkapallokentän ohi matkallasi kotiin. Olet pelannut koko ikäsi jalkapalloa ja tiedät olevasi kova laitahyökkääjä. Nyt kun kotona tavarat ovat löytäneet pikkuhiljaa paikkansa niin alat miettiä josko ehtisit jälleen harrastaa jalkapalloa aktiivisesti. Mitä tekisit tässä tilanteessa? Todennäköisesti menisit  kyseisen jalkapallokentän laidalle juttelemaan pelaajille ja kysyisit, voisitko tulla seuraavan kerran mukaan harjoituksiin. Tuskin ajattelisit, että etsinpä netistä tämän joukkueen johtajan yhteystiedot ja laitan hänelle sähköpostia. Vai mitä? Mietipä tämän tarinan valossa työnhakua. Jos kyseinen tiimi olisi ollut jalkapallojoukkueen sijaan työpaikka, niin moni olisi jättänyt tämän ilmiselvän kortin käyttämättä.

Työnhaku on muuttanut muotoaan rajusti viimeisten vuosien aikana. Digitalisaatio on tuonut tähänkin elämän osa-alueeseen paljon uusia muuttujia jo olemassa olevien rinnalle. Aiemmin pelkkä avoimen hakemuksen lähettäminen tai suurempien yritysten massiivisiin hakemustietokantoihin oman CV -tietojensa tallentaminen saattoi todella riittää haastatteluun pääsemiseen. Tänä päivänä näin tuskin tapahtuu.

Lisääntyvä työttömyys koskettaa jokaista meistä jollakin tasolla ja viime vuosien uutiset työllisyydestä pullistelevat toinen toistaan synkempiä näkymiä. Tästä syystä päätin tarkastella asiaa positiivisten mahdollisuuksien ja käytännön vinkkien kautta. Yllättävän moni menestystarina on nimittäin saanut alkunsa vaikeina taloudellisina aikoina ja muun muassa Forbes on listannut hyviä syitä aloittaa uusi liiketoiminta juuri taantuman aikana. 

1. Ole rohkea ja ota suora yhteys tavoittelemasi työnantajan johtoon

Sähköposti tai avoin hakemus ei tässä kohtaa toimi. Oikeastaan koko avoimen hakemuksen käsite joutaisi roskakoriin. Yrityksen päättävässä asemassa olevalla henkilöllä on todennäköisesti jatkuva kiire ja ylitsepursuava todo-lista. Tällainen arki on alituista priorisointia ja juuri sillä hetkellä oleva tärkein asia ei koskaan ole sattumanvaraisten työhakijoiden hakemusten selaaminen. 

Kuulin eräällä luennolla, että 90 % työntekijöistä käyttää aikansa virallisiin hakukanaviin ja avoimien työpaikkojen etsimiseen, kun taas 90 % työnantajista käyttää aikansa verkostojensa ja omien työntekijöidensä potentiaalin läpikäymiseen. Käytännössä siis nämä kaksi toisiaan etsivää osapuolta ovat samoissa vesissä vain 10 % käytetystä ajasta. Avoimia hakemuksia parempia kanavia ovat erilaiset tapahtumat, puhelin, sosiaalinen media, käsinkirjoitettu kirje ja jopa yrityksen tiloissa käyminen ilman erillistä sovittua aikaa. Ensimmäinen tavoite on saada lyhyt keskustelu aikaiseksi. Taivas+Helvetti -kirjan kirjoittaja Mika Mäkeläinen kertoi kävelleensä aikanaan tiettyä kadunpätkää edestakaisin, jotta voisi ”sattumalta” törmätä oikeaan henkilöön. Ole rohkea!

“Life is either a daring adventure or nothing at all.” 
-Helen Keller, kuurosokea kirjailija

2. Kerro missä olet hyvä ja miten näet sen tuovan lisäarvoa työnantajalle

Jokainen meistä on hyvä jossakin. Jos et vielä ole löytänyt vahvuuksiasi ammatillisesti niin mieti, löytyisikö niitä harrastuksiesi kautta. Iso apu työllistymiseen onkin tehdä riittävästi rehellistä itsetutkiskelua ja päättää, missä haluaa pärjätä. Seuraava askel on miettiä, miten tällä toiminnalla voisi tuottaa rahaa. Lähes jokaisen kaupallisesti menestyneen organisaation tai henkilön ytimessä on toisten ihmisten auttaminen. Mieti siis mitä asioita meidän yhteiskunnassa, kaupungissa, lähiössä tai vaikkapa kerrostalossa voisi tehdä paremmin, nopeammin, halvemmalla, vaivattomammin ja niin edelleen. Näitä ajatuspolkuja tallaamalla on syntynyt monta elämänmittaista uraa. Monet hakemukset ovat liian yleisluontoisia eivätkä kohdistu mihinkään tiettyyn toimintoon, joka on työnantajan mielestä kriittinen ja liiketoimintaa kasvattava. Siksi sellaiset eivät usein avaa ovea edes siihen ensimmäiseen haastatteluun. Ajattele siis jo etukäteen miten juuri sinun osaamisesi tuo lisäarvoa juuri kyseiselle työnantajalle. Ja muista, että meissä kaikissa on ääretön potentiaali!

3. Opiskele ja opi joka päivä, sillä se ei vaadi koulutuspaikkaa eikä rahaa

Suomessa arvostetaan korkeakoulutusta ja erityisesti yliopistokoulutusta hyvin paljon. Joskus kuitenkin tuntuu, että muodollinen pätevyys asetetaan turhan korkealle jalustalle. Monella maailman menestyneimmistä ihmisistä on hyvin yllättävä tausta, eivätkä tutkinnot ja eliittikoulut ole vaikuttaneet heidän menestyksensä polulla. Mutta yksi yhteinen tekijä heiltä kaikilta löytyy: opiskelu ja jatkuva oppiminen. Mielestäni laadukas oppiminen vaatii kolme seuraavaa asiaa: tahtotilan, asenteen ja nettiyhteyden. Ensimmäiseksi määrittelet missä sinä haluat olla maailman paras, tahtotilan kautta. Seuraavaksi teet päätöksen, määrätietoisen oppimissuunnitelman, etkä anna koskaan periksi. Kolmanneksi valitset missä muodossa tieto parhaiten päähäsi uppoaa. Netin kautta jokaisen suomalaisen saatavilla on loputon määrä äänikirjoja, digikirjoja, videoluentoja jne. Muista myös, että parhailla tekijöillä on aina hyvät mentorit ympärillään. Mentoriaiheesta löydät lisää ZEF:in somesta.

 

4. Anna intohimosi näkyä ja ota vastuu omasta motivaatiostasi

Kuvittele itsesi haastattelemassa ihmistä, jonka tiedät olevan huippuosaaja, mutta hänen äänenpainonsa on mollivoittoinen ja energiatasot alhaiset. Jostain syystä tällaisessa kohtaamisessa on vaikea innostua toisen osaamisesta. Pidä siis itsesi energisenä huolehtimalla fyysisestä kunnostasi niin, että saat riittävästi unta, laadukasta ruokaa ja mukavasti liikuntaa. Henkinen hyvinvointi on puolet energiavarastostasi, joten vietä säännöllisesti aikaa perheesi, ystäviesi, harrastuskavereidesi tai vaikkapa koirasi kanssa. Mikä ikinä pitääkin sinut onnellisena. Kun elämän tärkeimmät perustekijät ovat kunnossa, niin ihminen on hyvin todennäköisesti energinen, motivoitunut ja positiivisesti virittynyt. Itsensä motivoitumiseen kannattaa muuten suhtautua kuin hampaiden pesuun, vähintään kaksi kertaa päivässä. Voit aloittaa vaikka katsomalla Pekka Hyysalon tarinan.

 

”Kun kotiasiat ovat kunnossa, niin töissä on lentosää.”
-Kim Väisänen, Blancco Oy:n perustaja

 

5. Hyppää rohkeasti tuntemattomille vesille ja etsi arvoisesi kumppani

Itsensä syvällinen tunteminen on tie menestykseen, nöyryyteen ja kiitollisuuteen. Mieti omia rehellisiä arvojasi. Mikä sinulle merkitsee tässä maailmassa? Minkä haluaisit muuttuvan mielestäsi parempaan suuntaan? Mistä saat aidosti kiksejä ja hyvää fiilistä? Kun oma arvomaailma kirkastuu, on erittäin tärkeää, että työyhteisössäsi jaetaan samankaltaiset arvot. Tämä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta hetken asiaa mietittyäsi on itsestään selvää että täysin erilaisella arvopohjalla toimiva yhteisö ei tule kestämään pitkään. Kun aloitat uuden työyhteisön etsimisen arvojen kautta saatat löytää itsesi aivan uudelta toimialalta tai jopa uudesta ammatista. Oma yhteisösi saattaa hyvinkin löytyä myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Mieti myös vakavasti yrittäjäksi ryhtymistä. Yhä useampi työyhteisö toimii jo nyt yrittäjämäisesti ja palkka maksetaan suorituksen mukaan, ei niinkään tehtyjen työtuntien perusteella.

Kuinka rakennat Suomen parhaimpiin kuuluvan työpaikan? Lataa ilmainen opas yrityskulttuurin rakentamisesta ja saat valmiit työkalut hyvinvoivaan ja tehokkaaseen henkilöstöön.

 

- Sami Kivensalo, COO

 

 
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.