zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • kesäkuuta 10, 2013

Vähemmän stressiä – enemmän rehellisyyttä!


Tein aikoinaan kandidaatin tutkielmani yliopistoon aiheesta, jossa tutkin suomalais-kiinalaisia yrityksiä ja haasteita joita he ovat kohdanneet kulttuurierojen takia. Tuon lyhyen tutkimusmatkan aikana ja haastatteluja tehdessäni huomasin, että me suomalaiset olemme varsin rehellistä kansaa. Meillä asiat perustuvat usein kahden väliseen luottamukseen, kun muualla maailmassa ja erityisesti liike-elämässä lähtökohtana on epäluottamus.

Meillä suomalaisillakin on mielestäni kuitenkin paljon parantamisen varaa!

Erityisesti myyntityössä huomasin toistuvasti kuinka rehellisyyden kiertely hidasti asioiden etenemistä. Olen todella harvoin tavannut epärehellisiä ihmisiä, mutta harvassa ovat myös ne, jotka aidosti kertovat miksi asiat ovat kuten ne ovat. Koska pidän suomalaisia rehellisinä, käytän seuraavassa esimerkissä nimitystä totuudenkiertelijä. Tässä konkreettinen esimerkki arjesta:

Myyjä on tehnyt valmisteluja tapaamista varten… Hän on sopinut tapaamisen, hionut presentaation ja latautunut henkisesti. Tapaamisessa asiakas on innoissaan, mutta päätös yhteistyöhön ryhtymisestä jää tekemättä. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Hyvä myyjä tietysti kysyy millä aikataululla asia etenee ja pyrkii viemään kauppaa eteenpäin. Seuraavassa vaiheessa pallo jää asiakkaalle ja voin kertoa, että keskuudessamme on kirjava joukko erilaisia pallon käsittelijöitä. Tyylipuhtaimmillaan rehellisyyden kiertely johtaa siihen, että myyjä soittaa sovittuna aikana – ei vastausta. Myyjä laittaa sähköpostia – taaskaan ei vastausta. Pian myyjä huomaa kuluttaneensa aikaa asialle, joka ei ole tuottanut mitään. Ei edes tietoa siitä milloin asia voisi mahdollisesti edetä…

Tässä kohtaa on hyvä kerrata, etteivät myyjät eivät pelkää torjutuksi tulemista tai ”ei-kiitos” lopputulemaa läheskään yhtä paljon kuin virheellistä ajankäyttöä.

Rehellisyyden kiertely siis johtaa myyjän kannalta kaikkein pahimpaan, eli vääränlaiseen ajankäyttöön ja ajan tuhlaamiseen. Jos asiaa katsotaan totuudenkiertelijän vinkkelistä ei sieltäkään löydy kovinkaan kirkkaita motiiveja kiertelylle. Monet viisaat ovat todenneet, että stressi koostuu tekemättömistä asioista ja kiertely on juuri tätä: tekemätön asia. Kuvittele, et ole tehnyt selkeää päätöstä etenemisestä, myyjä soittelee, suorastaan ahdistelee ja muutenkin on kiire - totuudenkiertelijä tekee siis myös oman olonsa varsin epämukavaksi.

Jos tunnet piston sydämessäsi, niin tee kuten otsikko kehottaa. Tämän tekstin viesti ei ole negatiivinen. Toivottavasti saan herätettyä ajatuksia, jotka osaltaan vähentäisivät totuudenkiertelyä, sillä se ei selkeästikään ole kenenkään etu. Vahvuuksien vahvistaminen taas on loistava tapa kehittää itseään ja rehellisyys on jo meidän suomalaisten vahvuus. Lisäämällä vielä hitunen rehellisyyttä ja suoruutta vahvistamme edelleen itseämme ja teemme itselle ja muille paremman fiiliksen!
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.