zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • toukokuuta 21, 2014

ZEF-soturitarinat osa 2: Rakkaudesta kauneuteen - Taiteellinen taikurimme


Espoo

ZEFin kaikessa toiminnassa näkyvät kolme keskeistä arvoa: rakkaus, intohimo ja rohkeus. Haluamme muuttaa maailmaa. Rakastamme sitä, mitä teemme, ja haluamme kehittyä siinä parhaiksi. Toimimme rohkeasti unelmiemme saavuttamiseksi. ZEF-soturitarinat -blogisarjassa työntekijämme jakavat innostavia tarinoitaan. Milloin meillä oli rohkeutta seurata sydämemme ääntä? Mikä sytyttää sisäisen liekkimme? Kuinka ylitämme polullemme sattuvia esteitä?

Tiedätkö sen tunteen, kun uppoudut johonkin niin täysin, että aika menettää merkityksensä? Oletko tuntenut sitä paloa, jolloin muu maailma hetkeksi unohtuu ja kaikki tuntuu virtaavan itsestään? Saatat luoda jotain ennennäkemätöntä, viilettää menemään kuin tuhat milligrammaa guaranaa virtaisi suonissasi, ja vieläpä nautit tekemisestä ihan suunnattomasti. Sitä kutsutaan intohimoksi. Lue mietteitämme intohimotyön merkityksestä lisää täältä.

Moni ZEFiin törmännyt on varmasti ihmetellyt, mistä aina niin onnelliset, iloa ja elämänpaloa hehkuvat piirroshahmomme oikein tulevat. Hahmoillamme on keskeinen merkitys arvojemme sanansaattajina – ne muodostavat keskeisen osan koko brändimme sielua. Tämänkertaisen soturitarinan päähenkilöksi valitsimmekin säkenöivän puolalaisen visuaalisen identiteettimme takana, Art Directorimme Kaja Bajowskan.

Jos joku työntekijöistämme on intohimotyön asiantuntija, hän on takuuvarmasti puolalaisvahvistuksemme ja taiteellinen johtajamme Kaja. Tämän todetakseen ei tarvitse kuin vilkaista hänen kättensä jälkeä, esimerkiksi nettisivuillamme. Mutta mistä Kaja ammentaakaan kaiken tuon hänen luomuksistaan hehkuvan palon ja valon?

Kaja kertoo inspiroituvansa siitä elämänilosta, jonka hän näkee lyövän tulta ihan tavallisissa ihmisissä, sinussa ja minussa. ”Pidän ihmisten tuijottelusta, ja kun katselen ihmisiä, niin todella tuijotan. Ystäväni saattavat nauraa minulle, koska joskus tuijotan jotain ihmistä liiankin pitkään. Mutta tämä on inspiraationi merkittävin lähde.”

Ehkä on sanomattakin selvää, että Kajan taiteilijan ura sai alkusysäyksensä muiden kuin ulkoisten lähteiden motivoimana. ”Löysin intohimoni todella varhain. Lähes kaikki kotonani piirsivät tai maalasivat, joten minulla ei ollut kai vaihtoehtoa”, hän toteaa pilke silmäkulmassaan. ”Aluksi piirtelin samanlaisia juttuja kuin aikuisetkin, mutta jonkin ajan kuluttua ryhdyin etsimään omia aiheitani, enimmäkseen ihmisistä. Lapsuudessani olen piirtänyt tuhansia ja taas tuhansia hahmoja - leikkasin ne paperilta ja käytin niitä leikeissäni nukkeina.”

Kajaa motivoi erityisesti rajattomat mahdollisuudet kehittää taiteellista ilmaisuaan ja se, että harjoitus todella näyttää tekevän uusia Michelangeloita. ”Muutama päivä sitten vertailin uusimpia kuviani neljän vuoden takaisiin töihini – kehitys on todella näkyvää, joten olen tyytyväinen. On myös todella motivoivaa katsella muiden taiteilijoiden loistavia teoksia; haluan päästä heidän tasolleen.” Esikuvikseen hän mainitsee muun muassa Baptiste Vendammen ja Rune Bennicken.

Usein ajattelemme intohimon olevan jotain hitusen pelottavaakin, joka saa taiteilijan rypemään luovuuden tuskissaan ja seuraamaan järjenvastaisesti mahdottomiltakin kuulostavia unelmiaan. Kaja kääntää tämän asetelman kuitenkin päälaelleen:

Intohimo pysyy mukanasi koko elämäsi ajan. Maailmassa, jossa kaikki on jatkuvaa muutosta, intohimo on jotain pysyvää ja turvallista. Rakastamasi asian parissa voit unohtaa hetkeksi, että kaikki vielä päättyy jonain päivänä.

Niin, intohimo on etenkin luovassa työssä elinehto. Työelämän realiteettien latistamana harva uskaltaakaan ryhtyä taitelijaksi ja seurata kutsumustaan halutessaan pedata varmaa työpaikkaa tai kenties kilometrien mittaista palkkakuittia. Kaja on kuitenkin täydellinen esimerkki siitä, mihin unelmansa seuraaminen saattaa parhaimmillaan johtaa. ”ZEFillä työskentely on ollut mahtava seikkailu. Tunnen syvällä sisimmässäni, että tämä on se juttu, mitä osaan parhaiten elämässäni tehdä.”

Kuunnellaanhan mekin rohkeasti sydämemme ääntä, ja tehdään juuri niitä valintoja, jotka saavat meidät palamaan onnesta? Lopetetaan turha vähättely, "ei musta oo siihen" -suggestio ja lähetetään sisäinen lannistajamme vaikka kuuhun tai maata kiertävälle radalle! Luodaan yhdessä jotain suurta ja tehdään maailmasta edes hitusen verran parempi paikka elää! Jes - annahan mennä!

Jokos muuten ZEF rakkauskirje kolahtaa postilokeroosi? Eikö? No mutta! Kerrohan sähköpostiosoitteesi täällä - muistamme sinua takuuvarmasti innostavalla laatusisällöllä joka viikko!
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.