zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • kesäkuuta 11, 2014

Sinulla on Einsteinin aivot: Neljä keinoa luovuutesi ruokkimiseksi


Erään tuttuni nelivuotias lapsi kysyi vastikään, kuoleeko lohikäärme, jos sen valelee myrkkynesteellä. Mitä luulet? Vaikea kysymys. En osannut sanoa varmaksi.

Picasso on osuvasti veistellyt, että jokainen lapsi on taiteilija; ongelmana on vain pysyä taiteilijana aikuistuessaan. Kypsän ajattelun tunnusmerkkinä pidetäänkin usein loogisuutta. Jokapäiväisessä arjessa suurin osa meistä selviää ilman luovuutta ja looginen aivopuolisko saa helposti yliotteen. Onhan sinänsä ihan käytännöllistäkin, etteivät kaikki työpäivät kulu lohikäärmeansoja viritellessä.

Luovassa työssä, uusia ideoita kehitellessä ja innovoidessa looginen ajattelu ei kuitenkaan riitä – tarvitsemme intuitiivista ajattelua ja mielikuvitusmatkoja alitajunnan syövereihin. Luovassa työssä intuitio on tiedon vastine ja uusien ideoiden tuottamiseksi lohikäärmeleikit näyttävät olevan olennainen osa ajatusprosesseja. Suurille neroille ja taiteilijoille luovuus onkin näyttäytynyt aina selittämättömänä, jopa mystisenä kokemuksena. Harva taiteilija pystyy kuvailemaan luovaa prosessiaan; vielä harvempi sitä, mistä uudet ideat oikeastaan tulevat.

Tie luovuuteen: Hajota, älä hallitse

Luovuustutkijoiden mukaan luovuus on kuitenkin taito siinä missä pyörällä ajaminen. Luovuudessa on kyse parkkiintuneiden ajatusprosessien rikkomisesta. Siinä on kyse vanhojen ajatuskaavojen hajottamisesta ja kokoamisesta joksikin uudeksi merkitykselliseksi kokonaisuudeksi. Niille, jotka rakastavat vaikeita sanoja - kyse on divergentistä eli hajottavasta ajatusprosessista, joka loppua kohden muuttuu konvergentiksi eli kokoavaksi ajatteluksi. Luova prosessi on kuin hajottaisi valmiiksi kootun palapelin ja kokoaisi sen täysin ohjekuvan vastaisella tavalla.

Vaikka luovuutta pidetään täysin käsittämättömänä kokemuksena, on kyse loppujen lopuksi siis aika simppelistä prosessista. Ei tarvitse keksiä mitään uutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä kukaan luo uusia innovaatioita tyhjästä. Luova nero hajottaa vanhoja ajatuskaavoja vain kootakseen ne uudella mielikuvituksellisella tavalla. Visionääri Steve Jobsin sanoin luovuus on vain olemassa olevien asioiden yhdistämistä.

Sinulla on Einsteinin aivot

Oletko sinä kamppailut joskus valkoisen paperin kriisin kanssa? Oletko ajatellut, ettet vain satu olemaan se taiteellinen tyyppi tai kekseliäs kaveri? Oletko ajatellut, että suuret nerot ja taiteilijat ovat saaneet kykynsä taivaanlahjana? Oletko vähätellyt omia mahdollisuuksiasi ryhtyä kirjailijaksi, muusikoksi tai Pelle Pelottomaksi?

Mietipä, jokaisen ihmisen aivot ovat rakenteeltaan samanlaiset. Meillä kaikilla on samat aivot - siis täysin samat mahdollisuudet luoda uutta. Luovuudessa ja innovaatioissa on pitkälti kyse ajattelunsa kehittämisestä, intuition kuuntelemista ja luovan aivopuoliskon stimuloimisesta. Luova ajattelu on siis taito, jonka jokainen voi oppia harjoittelemalla.

Jos haluat, voit kehitellä vielä joku kaunis päivä uuden iPadin tai maalata modernin Mona Lisan. Sinulla on Leonardo da Vincin aivot. Sinulla on Albert Einsteinin aivot. Sinulla on Steve Jobsin aivot. Kyse on harjoittelusta ja tarkkaan harkitun lopputuloksen hylkäämisestä. Aloita matkasi kohti teleportin tai langattoman sähkön keksimistä jo tänään, vaikkapa alla olevilla luovuusvinkeillämme.

1. Lateraalinen ajattelu

Luovuus on siitä erinomainen ilmiö, että siinä kaikki on sallittua. Kukaan ei voi olla väärin luova, vaikka kuvaamataidon kutonen monen orastavan taiteilijanalun latistaakin. Usein ongelmana onkin saada lukkiutunut luovuus valloilleen, eli valjastaa oikea aivopuoliskonsa hommiin sekä saada alitajunnassa jylläävä ääretön luova potentiaali esiin.

Luovuuslukon kohdatessasi vedä ajatuksiisi mukaan jokin täysin yllättävä tekijä. Jos kirjoitat esimerkiksi artikkelia futiksen mm-finaalista, höpöttele pari kappaletta siitä, miten kultakalat tai katukissat liittyvät voittajajoukkueeseen (tämä osio voi olla hyvä poistaa tekstin viimeisestä versiosta). Toisin sanoen: vedä aivan överiksi, provosoi, haasta ja liioittele. Tiesitkö muuten, että tarinan mukaan Formula I –autojen jousitusratkaisu keksittiin aikanaan kuvittelemalla, mitä tapahtuisi, jos formula-autojen renkaat olisivat neliskanttiset?

2. Kuuntele hiljaista tyyppiä

Tietoisen, loogisen ajattelun sijaan pyri alitajuiseen, intuitiiviseen ajatteluun. Anna alitajunnallesi tilaa raksuttaa rauhassa ja kuuntele ns. hiljaista tyyppiä. Kuningasideoita tulee kyllä, kunhan niitä ei kaivele väkipakolla. Einstein kertoi muuten saaneensa parhaat ideansa suihkussa tai nokosilla. Luovuuden kaivaminen väkisin esiin vain säikäyttää sisäisen Einsteinisi. Albert saapuu kyllä, kunhan mielesi on riittävän rento ottamaan hänet vastaan.Hyvä keino luovaan ratkaisuun onkin pohtia ongelmaa illalla ennen nukkumaanmenoa ja antaa alitajunnan työstää ajatusta yön yli. Kysy illalla, etsi aamulla.

3. Pidä idea-arkistoa

Usein alitajunta nakkaa idean tietoiseen mieleesi juuri silloin, kun ajat autoa tai seisoskelet kauppajonossa. Jotta ajatusta voisi työstää edelleen, kannattaa se kirjata heti ylös. Näin sinulla on myös useita ideoita jo valmiiksi varastossa, kun sukellat valkoisen paperin aallonpohjaan. Perinteisen stabilon ja reissuvihkon lisäksi hyviä ratkaisuja idea-arkistoksi tarjoaa esimerkiksi Evernote.

4. Viljele huumoria

Mainonnan oppi-isä David Ogilvyn eräs loistavimmista luovuusvinkeistä oli: ”Parhaat ideat syntyvät vitseinä. Tee ajattelustasi niin hauskaa kuin mahdollista.” Vitsit ja arvoitukset ovat tutkitusti oiva keino kehittää luovaa aivopuoliskoa. Luovuudessa on pitkälti kyse ajatusleikeistä sisäisen lapsen kanssa. Loistavan esimerkin huumorin avulla löydetyistä uusista ajatusmalleista tarjoaa Markus Kajon Ajatusten miljoonalaatikko.

Mitäs muuten luulet, että sille myrkkynesteessä valellulle lohikäärmeparalle kävisi? Uskon, että jos myrkky olisi tarpeeksi vahvaa, ei lohikäärmeellä olisi mitään tsänssejä selvitä. Toisaalta, jos lähellä olisi esimerkiksi järvi, voisi erityisen sitkeä yksilö helposti lentää puhdistamaan itsensä ja pelastautua.

Muuten, paitsi luovuuden myös yleisen elämänilon buustaamiseksi ajoittaiset lohikäärmeleikit saattavat tehdä terää.

 
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.