zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • lokakuuta 30, 2014

Mitä jos menestyksen tärkein mitta olisi onnellisuus?


blogikuva_happymariaa

Tiedätkö niitä päiviä, kun heräät pari tuntia herätyskellon jo soitua luultuasi painavasi torkkunäppäintä? Missaat epähuomiossa viikon tärkeimmän kokouksen? Liukastut kuralätäkköön ja pakitat autosi naapurin uuden Mersun kylkeen? Huomaat vasta työpaikan ovella lähteneesi liikenteeseen ilman kenkiä?

Auts.

Epäonnistua ei saisi. Täytyy olla hyvä. Täytyy menestyä. Jokainen voi olla oman elämänsä suuri sankari!

Mutta kun kaulaa myöten kuralätäkössä räpiköidessä ei oikein siltä tunnu - varsinkaan, kun tuli juuri tänä aamuna hypättyä valkoiseen kokopukuun.

Viime vuosien aikana on ilmestynyt kilometrikaupalla kirjallisuutta, blogitekstejä, runoja, manifesteja ja muita pamfletteja, joilla kehität itsestäsi vähintään tarunhohtoisen Herkuleen kaltaisen jumalhahmon. Uusia elämäntapavalmentajia ja menestysguruja putkahtelee kuin kastematoja ukonilmalla. Lierot. Vaan kukas minä olen sanomaan - löytyyhän noita menestysvinkkejä yllin kyllin tästäkin blogista.

"Tee näin ja näin, niin saavutat kaikki tavoitteesi."

Uskon, että enemmistö meistä yhtyy siihen, että tavoitteita on hyvä asettaa (ellei satu kuulumaan tämän kirjan suuriin faneihin). On hyvä olla unelmia. On hyvä tietää, miksi tekee, mitä tekee ja mihin suuntaan kompastelee. On kaiken kaikkiaan hyvä motivoitua tekemisestä.

Kuitenkin:

Pakkomielteinen saavuttaminen, paranormaalia lähentelevät vaatimukset ja ylisuoritukset kalskahtavat sanoinakin kovin ontoilta.

Toisekseen:

Kuinka määrittelet menestyksen? Palveleeko menestykseksi kuvailemasi lopputulos ja tavoitteesi käsitystäsi hyvästä elämästä? Ovatko tavoitteesi sellaiset, että voit niitä kohti tarpoessasi elää oman käsityksesi mukaista hyvää elämää? Miksi ylipäänsä teet sitä, mitä teet?

Joku Facebookissa leviäviin sitaattikuviin ikuistettu veijari on sanonut, että todellinen menestys on sitä, että voi herätä aamuisin tyytyväisenä ja mennä illalla nukkumaan rauhallisin mielin.

Kenties myös sitä, että voit katsoa itseäsi peilistä hymyillen. Kokea yhteyttä muihin ihmisiin. Onnellisuutta. Tyyneyttä. Tyytyväisyyttä.

Kyllä: Tulostavoitteidenkin saavuttamista, suuria tekoja ja onnistuneita suorituksia.

Mutta: Onnellisuutta.

Luin viime viikolla Ylen nettisivuilta artikkelin Bhutanista. Maan tärkein kehityksen mittari on bruttokansanonnellisuus. Suurenmoinen konsepti! Maa pitää kansakunnan onnellisuutta tärkeämpänä kuin talouskasvua ja on tätä varten kehittänyt oman onnellisuusindeksinsä.

Voisiko sama toimia näillä nurkilla? Yritysmaailmassa? Työelämässä yleensä?

Mitä jos menestyksen ensisijainen mittari ei olisikaan liikevaihto tai perinteinen tehokkuusajattelu?

Mitä jos yrityksen tärkein menestyksen mitta olisikin työntekijöiden onnellisuus?

Mitä jos oman elämäsi oleellisin menestyksen mitta olisi onnellisuutesi?

Tiedätkö mitä? Tehdäänkö tänään kaikki niin, että lennetään naama edellä lähimpään lumihankeen? Kaadetaan kahvit uuden Macimme (tai työkaverin kannettavan) näppäimistölle? Ryssitään jokin tehtävä oikein olan takaa?

Nauretaan päälle makeasti, sydämemme pohjasta. Mitä pienistä likatahroista, jos voimme olla onnellisia?

Tietyn lopputuloksen pakkomielteinen saavuttaminen menettää merkityksensä, jos olet joka tapauksessa onnellinen. Ajoittainen epäonnistuminen menettää merkityksensä, jos voit siitä huolimatta kokea itsesi hyväksytyksi ja mennä illalla nukkumaan rauhallisin mielin.

Kuinka paljon painaa pari desiä kahvia uuden Macisi näppäimistöllä - naapurin lyttyynajetusta Mersusta puhumattakaan - jos voit kokea syvää sisäistä tyytyväisyyttä olosuhteista huolimatta?

En tiedä, mikä on käsityksesi onnellisuudesta tai hyvästä elämästä. Olen kuitenkin melko varma, että eläessäsi tuon käsityksen mukaista elämää ns. ulkoinen menestys ja ainainen onnistumispakko menettävät merkitystään. Toisaalta: Eläessäsi tuon käsityksesi mukaista elämää uskon, että vedät myös ulkoista menestystä puoleesi.

Nordic Business Forumissa Jim Collins sanoi jotakuinkin näin: ”Älä kuluta niin paljon aikaa miettiessäsi, kuinka olla menestynyt. Mieti sen sijaan, kuinka olla hyödyllinen.” ("Don’t think so much about how to be successful. Think how to be useful.") Viilaisin tätä elämänohjetta vielä toisesta kulmasta:

Älä kuluta niin paljon aikaa miettiessäsi, kuinka olla menestynyt. Mieti sen sijaan, kuinka olla hyödyllinen - ja onnellinen.

Onnellinen ihminen on joka tapauksessa oman elämänsä suurin sankari, todellinen menestyjä.

Sitä paitsi: Menestyvä yritys koostuu onnellisista ihmisistä.

Innostuneisuuden arviointi
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.