zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • huhtikuuta 30, 2014

Löydä salainen voimasi - pysähdy!


superhero_moment

Aamukahvia siemaillessa pyörittelet päässäsi tulevaa kokousta ja silmäilet päivän uutisia. Kokouksessa taas annat mielesi vaellella huokaillen täyteen buukattua päivää, näpyttelet samalla pari sähköpostia ja tarkastat Facebookisi. Kotimatkalla autossa pirautat vielä pari äärimmäisen tärkeää puhelua ja kauppajonossa kassatätin hitautta manatessa nakkaat kätevästi arkihaastekuvan somekanaviin. Hei nyt on ihan mahtava tahti päällä, älä vaan pysähdy!

Ihmisen työmuisti koostuu 5-7 yksiköstä. Kullakin hetkellä sinulla on siis käytössäsi maksimissaan seitsemän huomiokanavaa. Jokainen havainto tai ajatus vie yhden huomiokanavistasi ja siitä tehtävästä, jota kullakin hetkellä teet. Mitä vähemmän käytössäsi on huomiokanavia käsillä olevaa tehtävää varten, sitä haastavampaa on läsnäolo ja syvällinen keskittyminen tehtävään.

Huomasitko muuten, minkä värinen auringonnousu oli tänä aamuna? Kohtasitko työkaverisi silmästä silmään tässä hetkessä ja aidosti kuunnellen? Montako kertaa päivän aikana huomiosi varasti puhelimen kilahdus?

Multi-tasking, tehtävien moniajo - se, että on koko ajan miljoona rautaa tulessa - varaa huomiokanaviasi käyttöön niin, ettei yksikään tekemäsi asia saa täyttä huomiotasi. Moniajo heikentää tutkitusti keskittymistä, työtehoa ja kykyä käsitellä informaatiota. Useita lankoja samanaikaisesti nykiessäsi ajattelu hajaantuu ja läsnäolo heikkenee. Teet kaiken vasemmalla kädellä turhaan hyvinvointiasi kuormittaen ja pitkässä aikajuoksussa tuloksena on loppuun palaminen.

Kun kaikki viidestä seitsemään huomiokanavaa ovat suunnattuna käsillä olevaan hetkeen, saat kaiken sinussa piilevän energian käyttöösi - syntyy helposti flow, jossa asiat soljuvat kuin itsestään.

Läsnäolon voima ja mindfulness eivät välttämättä olekaan pelkkää hippien tai tosielämän Ymmi Hinaajien huuhaata. Carpe diem on ehkä kliseisimpiä, mutta samalla myös syvintä mahdollista viisautta sisäänsä kätkeviä elämänohjeita. Ollaksesi tuotteliaampi ja ihan vain iloitaksesi elämästä, harjoita läsnäolotaitojasi, syvennä keskittymistäsi ja tekemisen virta on taattu!

Läsnäolonkin mestariksi tullaan vain harjoittelemalla. Jos haluaa syventää keskittymistään ja läsnäolotaitojaan, täytyy uskaltaa pysähtyä olemaan, tekemään ei-mitään ja vain tarkkailemaan niitä asioita, joita ympärilläsi kullakin hetkellä tapahtuu. Meissä jokaisessa asusteleva sisäinen voima, ääretön potentiaali ja kadonnut flow, löytyy juuri tuossa tekemättömyyden tilassa; kun voimme vain olla, emmekä vaadi mitään tai analysoi liikoja.

Ihmisen ei välttämättä tarvitse hypätä oravanpyörästä Tiibetiin meditoimaan tai ajaa itseään burn-outin partaalle pysähtyäkseen vetämään välillä henkeä ja oppiakseen tarttumaan hetkeen. Kukin voi harjoittaa tietoisen läsnäolon taitoa juuri siinä arvokkaassa arjessa, jota elää. Arkeakin voi kokea joka hetkestä täysin siemauksin nauttien tai sitten pelata minuutit pois kellosta elämää suorittaen.

Mietipä muuten, onko meillä loppujen lopuksi olemassa mitään muuta kuin tämä hetki. Yritäpäs nostaa kätesi ilmaan eilen tai ylihuomenna. Niinpä. Koetapa olla läsnä toissa päivänä tai ensi viikolla. Et voi nostaa kättäsi ilmaan tai olla läsnä eilen tai huomenna - toimit ja olet aina hetkessä nimeltä nyt.

Missä kaikki stressinaiheet, päässäsi pyörittelemät skenaariot ja mielen kertomat tarinat ihan oikeasti sijaitsevat? Eilinen asiakastapaaminen ja huomisen palaveri ovat olemassa vain omassa päässäsi - ne eivät ole absoluuttisesti totta tällä hetkellä. Turha asioiden veivaaminen usein estää meitä käyttämästä koko potentiaaliamme siinä, mitä kullakin hetkellä teemme.

Niin, välillä voi myös olla hyvä vetää henkeä ja muistaa, etteivät loputon tekeminen, saavutukset tai ylisuorittaminen tee meistä ihmisinä sen kummempia. Kukaan meistä ei ole niin merkittävä, etteivätkö maailmankaikkeuden rattaat pyörisi hetken aikaa ilman, että pitelemme kaikkia lankoja käsissämme. Välillä riittää, että heittäydymme siihen hetkeen, jossa todella olemme.

Hei ystäväni, mitä jos pysähtyisimme aika ajoin ihan vaan aistimaan hetkeä, tuijottelemaan elämän virtaavan ja olisimme enemmän läsnä toisillemme? Ei aina tarvitse haljeta sataanseitsemääntoista paikkaan yhtä aikaa, juosta ja ottaa askelta askelen perään.

Syvällä sisimmissämme loistava rakkaus ja elämänpalo, ääretön potentiaali ja flow, löytyvät parhaiten pysähtymällä kuuntelemaan, katselemaan ja aistimaan sitä, mikä on. Kun uskaltaa välillä irrottaa tarpeestaan juosta henkensä edestä ja pidellä kaikkia naruja käsissään samanaikaisesti, voi löytää jotain suurta ja maagista – olemisen kauneuden.

Luehan ensi viikon blogistamme parhaat vinkit tietoiseen läsnäoloon ja ajattelunhallintaan ainaisen kiireen selättämiseksi! Parasta vappua ja muistahan nauttia elämästä :)!
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.