Haastattelussa Pekka Haavisto - Millainen on hyvä neuvottelu?

Haastattelussa Pekka Haavisto - Millainen on hyvä neuvottelu?

Saimme haastatteluun kansanedustaja Pekka Haaviston, joka on pitkän poliittisen uransa lisäksi toiminut mm. Euroopan unionin erityisasiantuntijana Darfurin kriisissä, sekä muissa rauhanvälitystehtävissä. Tällä hetkellä Haavisto toimii Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtajana. Kysyimme häneltä millainen on hyvä neuvottelu ja mitä jokainen meistä voisi oppia kriisialueiden rauhanneuvotteluista.

Mikä sai teidät lähtemään mukaan rauhanneuvotteluihin?

Sudan ja Darfur tulivat minulle ensin tutuiksi ympäristöasioiden tiimoilta. Tein noin kuusi vuotta YK:lle konfliktialueiden ympäristöselvityksiä mm. Liberiassa, Irakissa ja Balkanilla. Keskellä tätä työtä sain Euroopan Unionilta kutsun toimia heidän eritysedustajana Sudanissa ja  Dafrurissa. Tämän jälkeen siirryin ympäristöpuolelta erilaisiin rauhanneuvottelutehtäviin.


Millaisia rauhanneuvottelut ovat?

Ensimmäisten viikkojen tehtävänäni oli käydä hakemassa neuvotteluista lähtenyttä ryhmää takaisin keskeltä aavikkoa. Se oli kiinnostava tilanne, kun lensimme ensin helikopterilla keskelle sissien aluetta ja keskustelin minulle täysin tuntemattomien ihmisten kanssa siitä, mitä hyötyä neuvotteluista todellisuudessa on ja miksi niihin kannattaisi osallistua. Lopulta sain ryhmän palaamaan neuvotteluihin, jolloin tunsin että pystymme Euroopan Unionin kanssa olemaan hyödyllisiä näissä neuvotteluissa. Usein Ihmisillä on aikaisempia kokemuksia neuvotteluista, jotka vaikuttavat helposti henkilön ennakko-odotuksiin.

Profiloivan kyselyn avulla tehostat tulevia neuvotteluita ja huomioit vastapuolen persoonan ja tarpeet ennakkoon. Lue oppaasta, kuinka kysely käytännössä rakennetaan: 

Tuplaa myyntisi tapaamista edeltävällä profilointikyselyllä

  

Liittyikö näihin neuvotteluihin mitään vaaratilanteita?

Muistan vielä hyvin kun helikopterimme laskeutui tälle sissialueelle. Ennen laskeutumista kuljettajamme teki erilaisia pakoliikkeitä,  jotta saisimme selville aikovatko sissit ampua meidät alas vai pääsemmekö turvallisesti laskeutumaan. Kun viimein pääsimme alas, vieressäni istunut sotilas tärisi pelosta ja jouduin hieman rauhoittelemaan kyseistä rauhanturvaajaa. Silloin ymmärsin itsekin, että tämä voi olla todella vaarallinen tilanne. Mukana olleet rauhanturvaajat jäivät "vartiomaan helikopteria", kun lähdimme sissien kyydissä kohti päämääräämme.

Miten rohkaisitte itseänne uhkaavissa tilanteissa?

 

Itse valmistaudun eri tilanteisiin käymällä asiat mielessäni selkeästi läpi. Toisaalta olen myös ollut yllättävissä tilanteissa, jossa  esimerkiksi annetut kordinaatit ovatkin olleet väärin ja olemme tulleet alueelle, missä kenellekään ei olla kerrottu, että vieraita olisi tulossa. Tällöin tulee niin sanottuja nopeita lähtöjä. Usein ihmiset kuitenkin arvostavat ja kunnioittavat rohkeutta.

Kuuntele kaikki Haaviston huimat tarinat katsomalla koko haastatteluvideo: