zef_logo.png
Ë
Martta Tervonen • kesäkuuta 24, 2015

Epäonnistumisen kauneus: Mitä voit oppia heittäessäsi katiskan järveen?


064A8883

Pari kesää sitten päätin tehdä jotain itselleni vierasta. Lähdin kunnianhimoisesti mökillä tavoittelemaan kahden tai kolmen kilon siikoja katiskalla. Soutaessani otolliselle kala-apajalle vilkutin ylpeänä mökkinaapurille katiskaa näyttävästi osoitellen, että ähää, tässäpä mennäänkin nyt kuule oikein kalaan!

Keskellä järveä nakkasin sen hökötyksen keskelle kaislikkoa, oikeaoppisesti suuaukkokin rantaviivan mukaan. Siinä vaiheessa, kun katiska oli onnellisesti paikallansa parissa metrissä, huomasin kuitenkin, että eipä ole muuten narua perässä, saati minkäänlaista muutakaan merkkiä.

Sinne jäi se katiska, ja edelleen kahden vuoden jälkeenkin majailee paikassa x, odotellen sukeltajaansa. Jos sattuisi olemaan onnekas, sitä saattaisi jo tänä kesänä päästä savustamaan melkoisia kalasaaliita, mitä nyt kahdessa vuodessa ehtii katiskaan uida. Taisi muuten sitä mökkinaapuria hiukan hymyilyttää.

Ainakin allekirjoittaneella tulee ajoittain nakeltua niitä naruttomia katiskoja erinäisiin vesistöihin myös töissä. Eikä ihme, harvasta meistä tulee koskaan täydellisen valmista varsinkaan, kun elämä on jatkuvaa muutosta ja uuden oppimista.

Jo Einstein sanoi, että ellet ole koskaan epäonnistunut, et luultavasti ole koskaan kokeillut mitään uutta. Kun teet asioita itsellesi vieraammalla tai kokonaan uudella maaperällä, on ns. virheiden tekeminen lähes väistämätöntä. Täytyy vähän sählätä menemään, ennen kuin osaa mitään oikeasti. Ensi kerralla se katiskan naru sitten varmemmin roikkuukin jo mukana.

Jokainen tekee virheitä ja kokee välillä epävarmuutta omia kykyjään kohtaan. Vaan voisimmeko useammin tunnustaa ääneen, ettemme tiedä, miten jokin homma oikeastaan toimii?

Oman tietämättömyytensä tai virheidensä tunnustaminen useimmiten murtaa jään, tuoden koko työyhteisöön sallivan ja luottavaisen ilmapiirin, kun epäonnistumisesta ja peloista saakin puhua ääneen. Luottamus taas on mm. Great Place to Workin tutkimusten mukaan eräs tärkeimmistä yksittäisistä organisaation menestyksen takaavista tekijöistä. Epäonnistumisten salliminen on ainoa keino kehittyä ja luoda uutta. 

Rohkaise siis työpaikallasi virheisiin. Luodaksesi luottamuksen ilmapiirin työyhteisöösi, pyri johtajana olemaan aina se huoneen vähiten välkyn oloinen henkilö, jolla on järvenpohja täynnä katiskoja vuosikymmenten takaa.

Törmäile huoletta seiniin ja saatat osua vahingossa kultasuoneen. Joka tapauksessa saat aikaan hyvät naurut ja lukemattomia legendaarisia tarinoita.

Mitä yhdestä tai viidestä katiskasta? Niitä saa kaupasta lisää. Kun tarkemmin ajattelee, halusin paljon mieluummin jakaa tämän tarinan kanssasi kuin paistaa jotain haukea nuotiolla.

Lämmöllä, Martta (CCO / ZEF)

Jaa tarina:
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.