zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • elokuuta 10, 2015

Arvostava yrityskulttuuri lähtee rekrytoinnista - vinkit sopivan miehistön valintaan


Yrityskulttuuri 

Olemme ZEFissä saaneet nauttia käsittämättömällä tavalla työkavereiden rakkautta, välittämistä, ymmärtämistä, kuuntelemista ja arvostamista. Tästä kertoo myös sijoituksemme Suomen parhaiden työpaikkojen listauksessa. Töihin on helppo tulla, kun energian voi käyttää työntekoon kinaamisen sijaan. Saamme olla tästä äärimmäisen kiitollisia. Haluammekin jakaa ajatuksia ja kokemuksia matkan varrelta myös muiden hyödyksi.

Jokainen organisaatio muodostuu ihmisistä ja ihmiset muodostavat organisaatiokulttuurin. Millaisia olemme, kuinka toimimme, miten asiat näemme ja kuinka työkaverin kohtaamme, riippuu jokaisesta työntekijästä. Jokaisella  on vastuu itsestään. Jokainen pitää huolen itse siitä, parantaako vai huonontaako muiden fiilistä omalla käytöksellään. Organisaatio ei voi päättää sitä, miten työkavereiden kanssa keskustellemme, millaisia tunteita välitämme ja mitä sanavalintoja käytämme. Jokainen työntekijä kantaa vastuun itse.

 

"Yritysjohto määrittelee toimintatapoja ja käytäntöjä, kuinka erilaisissa tilanteissa toimitaan ja millaisiin asioihin työntekijöitä rohkaistaan, mutta syvin yrityskulttuuri syntyy meistä jokaisesta."

 

On tärkeää, että yrityksellä on selkeä visio ja unelma, mitä kohti kaikki yhdessä etenevät. On helppo visioida organisaatio soutuveneen miehistönä soutamassa yhteistä päämäärää kohti. Jokainen päivä soudetaan tietty matka ja pidetään vauhtia yllä. Jokaisen soutajan rooli on äärimmäisen tärkeä. Kukaan ei voi soutaa eri suuntaan - muuten vauhti hidastuu ja jopa pysähtyy. Tätä esimerkkiä Jim Collinskin taisi käyttää yrityksestä puhuessaan Nordic Business Forumissa vuonna 2014.

Veneen keulassa airojen rytmistä vastaa johtaja. Johtajan tehtävä on selkeä. Hän pitää huolen siitä, että vene liikkuu kohti päämäärää. Hän seuraa, mihin ollaan menossa ja ohjaa venettä oikeaan suuntaan karikot välttäen. Toisinaan tulee pieniä pohjakosketuksia, haavereita, airojen katkeamisia, vesisateita ja jopa myrskyjä. Voittajaveneen miehistö kuitenkin luottaa tiimiinsä ja uskoo, että suunta on oikea ja että haasteista selvitään yhdessä.

Voit lukea täältä vinkkejä miehistön innostamiseen

Kulttuuri lähtee miehistön valinnasta

Yhteinen määränpää

On tavattoman tärkeää, että valittu miehistö on innostunut maalista, jota kohti vene on menossa. Maali on se, joka antaa voimaa jaksaa eteenpäin päivästä toiseen. Vaikeanakin päivänä yhteinen päämäärä siintää silmissä ja ympärillä soutava miehistö rohkaisee jaksamaan. Yhteinen tavoite tuo merkityksen omalle tekemiselle.

Jaettu arvomaailma

Vaikka me ihmiset olemme erilaisia, voittajaveneen miehistö omaa samanlaisen arvomaailman. Arvot ovat se voima, joka ohjaa toimintaamme kun kukaan ei ole näkemässä mitä teemme - se syvin olemuksemme. 

Vastuun kantaminen itsestään

On myös tärkeää, että valitaan sellaiset ihmiset, jotka ovat valmiita kantamaan vastuun itsestään. Näin myös kontrolloinnin tarve pienenee ja luottamus kasvaa. Sellainen ihminen, joka kantaa vastuunsa, voi päätyä joskus veneen johtajaksi kantamaan vastuuta myös muista!

Tiimitaidot

Tiimissä toimimisen taito korostuu kun tahtia pidetään yllä. Ennen veneeseen nousemista on päätettävä rakastaa jokaista soutajaa. Kun päätös on tehty, niin yhteistyö takuulla toimii.

Mikäli haluat syventyä hyvän yrityskulttuurin rakentamiseen ja jalkauttamiseen, lataa alta Yrityskulttuurin ABC sähköpostiisi.

Yrityskulttuurin ABC

Kiitos latauksesta ja onnea hyvän työpaikan rakentamiseen! :) 

 
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.