zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • toukokuuta 27, 2014

8 vinkkiä, joilla voitat vitkuttelun


10167315775_670cc23872_b

Jokainen opiskelija tietää sen ihmeellisen siivousinnostuksen, joka yllättää aina tenttipäivän lähetessä. Leipastaanpa vielä pullaa tuosta noin, lähdetään tamppaamaan mattoja räntäsateeseen ja käydään ruokkimassa kaverin kummin kaiman gerbiilit. Toivotaan, että tenttikirjan sivut ilmiintyvät päähän taikaiskusta tai koko tentti kaiken tuoksinnan keskellä mystisesti katoaa. Mutta ei - siellä se tykyttää takaraivossa, tuijottaa piinaavasti ja uhkaa lähestyä aina vain kiivaammalla tahdilla.

Moni saattaa myös tunnistaa sen opiskeluaikojen jahkailijatyypin, joka suorastaan pursuili loistavia ideoita, mutta pyörii edelleen yliopistolla viisitoista vuotta sen jälkeen, kun kaikki kaverit ovat jo valmistuneet. Tämä jahkailumentaliteetti ei koske ainoastaan opiskelumaailmaa – sitä löytyy yllin kyllin myös työelämästä: Hmm, avaisinko läppärin tänään vai vasta ensi viikolla. Noh juonpa ensin kupin kahvia...

Prokrastinaatio, eli jonkin asian lykkääminen siitä huolimatta, että tietää vitkuttelun vain pahentavan tilannetta, ei myöskään koske ainoastaan ns. jahkailijatyyppiä. Kaikilla meillä on ajoittain taipumus vältellä ikäviä tehtäviä sinne viimeiseen iltaan saakka. Meissä jokaisessa asuu pieni sisäinen jahkailija.

Jahkailumentaliteetti ei ole pelkästään negatiivinen voima, vaan saattaa myös suojata monelta turhalta kolhulta. Jos työyhteisössä ei olisi niitä kavereita, jotka ajavat käsijarru pohjassa, rysähtäisi koko karavaani helposti päin seinää. Vitkuttelu ja tehtävien lykkääminen koituvat kuitenkin ongelmaksi siinä vaiheessa, kun ne estävät meitä saamasta asioita aikaan tai aiheuttavat jatkuvasti turhaa stressiä.

Se, että toimitaan heti, on myös olennaista innostavalle yrityskulttuurille. Jos työilmapiiri on jatkuvan jahkailun vallassa, emme saa mitään aikaiseksi ja ne parhaatkin ideat jäävät kaapin pohjalle makaamaan. Jos odotamme aina ensi viikkoon, innostus ehtii usein jo sammua. Kun taas toimimme heti, saamme asioita helposti aikaan siinä innostuksen ilmapiirissä, joka on vallinnut idean tai ajatuksen syntyessä.

Lataa ilmainen opas: Kuinka johdat hyvää yrityskulttuuria

Kuinka siis päästä eroon lukkojarrutuksia aiheuttavasta prokrastinaatiosta? Listasimme kahdeksan parasta vinkkiä teen heti –mentaliteetin viljelemiseksi:

1. Jaa isot kokonaisuudet pieniin osatehtäviin

Säälittävän kokoisista kuralätäköistä kasvaa jättimäisiä valtameriä. Tee tekemisen kynnyksestä siis mahdollisimman pieni ja aloita sieltä, missä aitaa ei ole ollenkaan. Jättiläismäisen työprojektin voi jaotella loputtoman pieniin osatehtäviin ja tenttiin valmistautuessaan voi päättää lukea kolme lausetta joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

Esimerkiksi gradua kirjoittaessani jaoin projektin seitsemään kymmenen sivun mittaiseen pätkään. En siis ajatellut kirjoittavani järkälemäistä opusta, vaan seitsemän aivan tavallista esseetä - ja huijasin aivojani täydellisesti.

2. Keskity tekemiseen

Ei meitä työ väsytä, vaan kaikki se, mikä on vielä tekemättä. Usein ajatus työprojektista tai mistä tahansa tehtävästä on itse asiassa työläämpi kuin tehtävä itse. Kun tartut toimeen miettimättä liikoja, saat kaiken energiasi käyttöön tehtävää varten. Ajattele siis tehtävän tekemistä vähemmän, tee enemmän. Toteuta zeniläistä viisautta: ”Kun kävelet, niin kävele. Kun syöt, niin syö.”

3. Tee tehtävästä mahdollisimman mieluisa

Välillä tuntuu vahvasti siltä, että ihmisaivot toimivat juonittelevan kolmivuotiaan lailla. Kuten jokaisen pikkunaperon vanhempi tietää, sitä uhmaikäistä vastaan on ihan turha taistella. Helpompaa on tehdä jostakin ikävältä tuntuvasta asiasta mahdollisimman mieluisaa, esimerkiksi leikin kautta. Kukapa ei olisi leikkinyt lentokonetta lasta syöttäessään?

Tee painajaismaisesta tehtävästä siis mahdollisimman mukava; soitata musiikkia taustalla, tee töitä lempikahvilassasi ja palkitse itsesi aina, kun saat jotain aikaan. Esimerkiksi suurehkoa kirjoitustehtävää työstäessäsi, kun saat jonkin osion valmiiksi, esittele se työtoverillesi, äidillesi tai vaikka tyhjille seinille vaatehuoneessasi. Tunne ylpeyttä siitä, että olet saanut tehtävän tehtyä ja vielä hienosti esitellytkin sen.

4. Ota etäisyyttä tehtävään

Heilauta valkoista lippua ja ota etäisyyttä tehtävään vain lähestyäksesi sitä uudestaan entistäkin tarmokkaammin. Alitajuntasi työstää tehtävää joka tapauksessa tiedostamattasi, anna sille siis tilaa raksuttaa rauhassa. Teeskentele tekeväsi jotain älyvapaata, yllätä sitten ikävä tehtävä vauhdilla kulman takaa ja taklaa se kerralla kumoon. Suomeksi sanottuna: Työskentele hetken aikaa tehtävän parissa, täytä sitten vaikka sudokuja ja palaa tehtävän pariin jonkin ajan kuluttua.

5. Kilauta kaverille

Jos tehtävän aloittaminen on tervanjuontia, lähesty tehtävää uudesta näkökulmasta hyödyntämällä yhteisöllistä ajattelua. Keskeytä työkaverisi ajatukset hetkeksi ja häiriköi häntä ideoinnillasi. Pääsette yhdessä helpommin laatikon ulkopuolelle ja pidätte samalla hauskaa. Mikään ei saa luovuutta virtaamaan yhtä tehokkaasti kuin huumori. Parhaat ideat syntyvät usein vitseinä.

6. Hyödynnä visuaalista ajattelua

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja puoliksi tehty se on ennenkin kelvannut. Käytä tehtävän suunnittelussa apuna visuaalista ajattelua. Valkoisen paperin kriisin kohdatessasi piirtele paperin nurkkiin tikku-ukkoja, tee mindmappeja ja anna ajatustesi virrata, tai olla virtaamatta, rauhassa. Visualisoi tavoitteesi ja kokeile mielikuvaharjoittelua – aivosi eivät osaa erottaa kuvitelmaa todesta.

7. Tehtävälistat ja ajanhallintatekniikat

Tee pitkien tehtävälistojen sijaan one thing to do –listoja asettamalla vain yksi tavoite, jonka aiot saavuttaa työpäivän aikana. Hyväksi havaittu apuväline tehtävien organisointiin, tehtyjen asioiden listaamiseen ja ideoiden tallentamiseen on bullet journal. Myös erilaiset ajanhallintatekniikat saattavat olla avuksi tehtävien priorisoinnissa. Esimerkiksi alunperin Toyotan tarpeisiin luotu kanban on ihan killeri!

8. Pysähdy

Pysähtyminen vaikuttaa olevan paras lääke vaivaan kuin vaivaan: harjoita siis läsnäolotaitojasi. Sulje silmäsi, hengitä, nauti välillä olemisen kauneudesta - ja huomaat pian taas nauttivasi tekemisen meiningistä. Tsekkaa 11 vinkkiämme pysähtymiseen täältä.

Bonusvinkki:

Delegoi kaikki tehtäväsi jollekin intoilijalle, jolla sattuu olemaan virtaa sinua enemmän. Istuskele uima-altaalla mojitoa siemaillen, naureskele sydämesi kyllyydestä ja nauti elämästä. Muista kuitenkin vaikuttaa kiireiseltä! ;)
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.