zef_logo.png
Ë
ZEF ZEF • heinäkuuta 22, 2014

Töihin paluu on elämän parasta aikaa: 10 vinkkiä elämäsi syksyyn


loma

Musertuuko sydämesi kesäloman loppuessa? Ajattele, miten mukavaa: Sinulla ei enää ole liikaa aikaa, jotta ehtisit vinguttaa Visaa kahviloissa tai vaipua syviin vesiin pohtimaan olemassaolon vajaavaisuutta. Kesäinen työleiri mökillä on myös ohitse ja voit vaihtaa rankasta ruumiillisesta työstä käyttämään pelkkää päätäsi turvallisen toimiston syövereihin. Ja mahtavaa, voit olla taas se sama vanha työnarkomaani tai muu työyhteisösi kummajainen!

Vai oletko niitä onnekkaita, jotka tuskin malttavat odottaa herätyskellon kilahdusta päästäkseen vasaran varteen? Olet varmaan pannut merkille, kuinka yleinen lomanloppumishysteria tiivistyy lehtien palstoille ja blogeihin, jotka täyttyvät ”10 keinoa helpottaa töihinpaluutuskaasi” –vinkeistä. Ahdistaako sinuakin tuo vuodatus töihinpaluuangstista, jota et itse tunne? Et ole yksin! Äläkä huoli - nämä vinkit keskittyvät nimenomaan siihen, miten teet töihin paluusta vieläkin hauskempaa.

Olisiko kesäloman jälkeen paras aika kiinnittää huomiota työpaikalla vallitsevaan kulttuuriin ja työhyvinvointiin? Kenties kehittää toimintatapoja yhteisen hyvän ja työn ilon edistämiseksi? Pohtia uusia keinoja tehdä omasta työstään mielekkäämpää?

Olit sitten sitä ”ah, mä niin kärsin” – töihinpalaajaa tai elämäsi työkunnossa olevaa arkiaddiktia, listasimme kymmenen vinkkiä, joilla pääset loman jälkeen takaisin kiinni innostavan työelämän syrjään:

1. Leiki hobittia tai vajoa koomaan alkuviikoksi

Ensimmäisinä työpäivinä keskity hereillä pysymiseen, äläkä vaadi itseltäsi mahdottomuuksia. Kuvittele ensimmäisen työpäivän aamuna olevasi Frodo tai muu hobitti, jonka missio on käydä nakkaamassa sormus Mordoriin. Tässä leikissä Mordoria voi symboloida työhuoneesi ja sormuksen nakkaamista laavamereen se, että jaksat painaa Macbookisi on-nappia. Suomeksi sanottuna: Syksyn merkittävimmät asiakastapaamiset ja julkiset esiintymiset kannattaa ajoittaa vasta toiselle tai kolmannelle työviikolle.

Voit aivan rauhassa koomata ensimmäisen päivän työpöytäsi takana. Kaikki muutkin tekevät niin. Sitä paitsi luovuutesi kukoistaa rentoillessa. Siltä varalta, että satut jäämään kiinni, lue tämä kirja luovasta laiskuudesta, jotta voisit perustella pomollesi vakuuttavasti brainstormailevasi.

2. Aloita aamut parhaudella

Ryhdy heräämään aamuisin puolta tuntia aikaisemmin kuin tavallisesti ja fiilistele elämäsi parhaita puolia. Tee tuon puolen tunnin aikana jotain, mistä pidät, oli se sitten lenkkeilemistä, musiikin kuuntelemista, kirjoittamista tai vaikka päälläseisontaa (siis jotain muuta kuin kuorsaamista).

Sano aamuille, että pidät niistä aivan älyttömästi. Jos mielesi on oppinut vihaamaan aamuja, miksei se oppisi pitämään niistä? Kiinnittämällä tietoisesti huomiota hyviin asioihin paatuneinkin aamuvihaaja voi selättää joka aamuisen tunnekuohunsa muutamassa viikossa. Jatka siis sinnikkäästi, vaikket huomaisi eroa heti toisena aamuna. Kun olet tottunut sähköshokkimaisiin herätyksiin muutaman viikon ajan, elämäsi kääntyy pikkuhiljaa voiton puolelle.

3. Muovaa työstä itsesi näköistä

Töissä käyminen voi parhaimmillaan olla väylä toteuttaa itseään. Pohdi omia ihanteitasi ja unelmiasi, ja pyri muokkaamaan työpäiviäsi niiden mukaisesti. Mitä tekisit kaikkein mieluiten ja millä tyylillä? Miten täyttäisit päiväsi, jos olisit yrittäjä, freelancer tai taitelija? Kesäloman jälkeen on loistava aika muuttaa omia toimintatapojaan ja ehdottaa rohkeasti uusia käytäntöjä työn kehittämiseksi.

Kerro toiveistasi avoimesti työpaikallasi ja ehdota esimerkiksi tehtävien uudelleenjakoa tiimisi sisällä. Kenties joku työkavereistasi rakastaa salaa sähköpostien kirjoittamista, toinen taas pitää enemmän puhelimessa läpättämisestä? Työstä voi tehdä itsensä näköistä minimalistisillakin asioilla: Jos pidät järjestelmällisyydestä, osta järkälemäinen kalenteri tai jos olet haahuilevampaa sorttia, maalaa muistiinpanosi vaikka vesiväreillä. Anna persoonasi näkyä kaikessa tekemisessäsi.

4. Riko rutiineja

Päästyäsi työn makuun, älä anna intosi sammua rutiinin turruttamana. Välttele kaavoihin kangistumista tekemällä asioita uusilla mielikuvituksellisilla tavoilla ja pidä ajattelusi virkeänä opettelemalla uusia asioita päivittäin. Unohda ne vinkit, joissa neuvotaan pitämään kaksin käsin kiinni kaikista mahdollisista ja mahdottomista rytmeistä.

Varsin kliseinen, mutta hyväksi havaittu vinkki elämäsi syksyyn: aloita jokin uusi harrastus! Vaihtoehtoisesti: tee jokin päivittäinen rutiini eri tavalla kuin tavallisesti. Voisitko esimerkiksi käyttää uutta työvälinettä tai tehdä asiat eri järjestyksessä kuin yleensä?

5. Sosialisoidu eli ota kontaktia muihin lajisi edustajiin

Muistatko miten mukavaa lapsena oli mennä takaisin kouluun kesäloman jälkeen elokuussa? Miksiköhän? No koska pääsi näkemään taas kaikki ne kivat kaverit, joiden kanssa sai leikkiä! Miksei sama toimisi työelämässä?

Hankkikaa yhdessä jokin uusi työpäivien ilo, kuten trampoliini, pingispöytä, kasvihuone, toimistokoira tai ilmalaiva. Tai aloittakaa uusi työpäivärutiini, vaikkapa aamujooga, metsäretket, perjantai-iltapäiväinen ei saa koskea lattiaan -leikki tai ihan vaan yhteiset kahvitauot. Noh, jutelkaa nyt edes keskenänne. Mitä jos on niinkin, että olemme täällä toisiamme varten, emmekä vastaan?

6. Small talk –vinkki mökkihöperöille

Mitä ne normaalit ihmiset puhuivatkaan? Jos olet mökkihöperöitynyt lomasi aikana, ota ensin se villasukka pois päästäsi ennen töihin lähtöä ja lue sitten tämä keskustelu kolme kertaa läpi, jotta selviytyisit ah aina niin eläväisestä lomaltapaluun small talkista:

”Heeeiii! Onpa mukava nähdä. Oletpa sinä ruskettunut. Joo, mekin oltiin mökillä. Ihanat kelit oli. Poimitko mustikoita? Mmm, vähän liikaa sääskiä. Niin, tämä eka viikko on aina yhtä vaikea, mutta kyllä se tästä, kun pääsee takaisin rytmiin…”

7. Yhdistä työ ja huvi

Mitä tekisit, jos et kävisi töissä? Istuskelisitko laiturilla, lukisitko kirjoja? Yhdistä työ ja huvi! Pidä palaveri metsässä, ideoi lenkillä tai tee etätöitä lempikahvilassasi. Kysy pomoltasi, saisitko käyttää tunnin työviikostasi itsesi kehittämiseen esim. lukemalla, meditoimalla, hyppimällä hyppynarua tai tuijottelemalla poissaolevasti työhuoneen ikkunasta ohikulkijoita. Se olisi niin hyväksi koko työyhteisöllekin ja lisäisi aivan varmasti työtehoasi. (Tai sitten lukitse työhuoneesi ovi ja tee niin salaa.)

8. Tee soittolista elämäsi syksylle

Parhaat juhlat, roadtripit ja mökkireissut alkavat aina siitä yhdestä ja samasta asiasta: musiikista! Miksei siis elämäsi paras syksy alkaisi soittolistasta? On tutkittu, että erityisesti avotoimistossa musiikin kuuntelu voi nostaa työtehoasi ja parantaa keskittymistäsi - ja tietysti ihan vain työfiilistäsi.

Taustamusiikkina luukutettavaa soittolistaa kootessasi voit hyödyntää esimerkiksi näitä Spotifyn valmiita soittolistoja: Brain Food, Workday Lounge ja Workday Zen. Lue Fast Companyn blogista lisää siitä, miten musiikki vaikuttaa työtehoosi.

9. "Vielä on kesää jäljellä..."

Tältä renkutukselta on vaikeaa säästellä korviaan loppukesästä. Joka tapauksessa: Kesä ei ole vielä ohi, vaikka loma loppuisikin, ja helteitä on parhaassa tapauksessa vielä syyskuussa. Ota siis kaikki ilo irti hyvän sään pilkahduksista vapaa-ajallasi!

10. Maanantai on viikon paras päivä

Töihin paluu on siitäkin mukavaa, että voi syödä kahvia ja juoda pullaa. Huomasitko mitään outoa edellisessä lauseessa? Se oli likimain tieteellinen testi sille, oletko vielä loman tarpeessa. Jos huomasit jotain outoa, ei kannata ehkä ihan vielä palata sorvin ääreen. Keskityt aivan liian hyvin tehdäksesi hommat tuttuun tapaan vasemmalla kädellä ja virkaintoisesti saatat huomata myös työkavereidesi pienimmätkin virheet.

Pointti on kuitenkin se, että ainakin meillä kahvipannu käy miltei koko ajan kuumana. Töissä saa siis kitata kahvia mielin määrin! Joku palveluintoinen (esimerkiksi asiakaspalvelutiimiinne kuuluva) voi kipaista pullat koko sakille työmatkalla vaikka joka maanantai, niin voitte aloittaa yhteisen työviikkonne pullakahveilla. Sopikaa yhdessä, että maanantaiaamu on viikon paras hetki, koska silloin saa mussuttaa pullaa ja heittää väsynyttä läppää kahvihuoneessa. Tiedätkö mitä? Siitä saattaa vielä tulla sellainen.

Bonusvinkki:

Kuluta ensimmäinen työviikkosi tarinoimalla työkavereillesi, miten hakkasit kolme hehtaaria koivumetsää polttopuiksi, juoksit maratonin joka toinen päivä ja selätit pantterin paljain käsin Borneon viidakoissa. Saat hyvät naurut ja motivoit syyllisyydentuntoisia koko kesän laiskotelleita kollegoitasi ahertamaan. Kukaan ei saa tietää, että makoilit itsekin kuukauden putkeen riippumatossa.

Nyt. Mene ja nauti työstäsi! Raivostuta työkaveria innostuksellasi! Jaa hyvää mieltä säästelemättä kanssaeläjillesi! Tee tästä elämäsi syksy! Jes - high five!

Jaa oma vinkkisi kaikin mokomin alla olevassa kommenttikentässä.
Ota yhteyttä

Palvelemme kaikissa kyselyihin liittyvissä asiakastarpeissa. Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun välittömästi yhteyttä.